Renovatie Muzerije, ‘s Hertogenbosch

Opdrachtgever

Gemeente 's-Hertogenbosch

Ontwerp

Hans van Heeswijk Architecten te Amsterdam

Restauratiearchitectuur

BBM te Geertruidenberg

Uitvoering

Aannemingsbedrijf Nico de Bont te Vught

Adviseur

ing. Jan van Bakel / Marieke Hanegraaf

Advies

Volledig constructief ontwerp

Category
Herbestemmen

Creatief centrum de Muzerije biedt inwoners van Den Bosch cursussen beeldende kunst (fotografie, beeldhouwen, schilderen) en theater (dans, ballet, muziek). Deze activiteiten zijn ondergebracht in twee rijksmonumenten: de vier eeuwen oude bisschoppelijke woning die later als school is gebruikt en de voormalige Bank van Leening. Bij de restauratie, verbouwing en nieuwbouw van het Jeroen Boschhuis gelegen aan de Hinthamerstraat 74 in het centrum van ’s-Hertogenbosch is Goudstikker de Vries betrokken geweest als constructief adviseur.
Het ontwerp voorziet in het opruimen van alle toevoegingen waarmee de gebouwen in de loop der jaren zijn dichtgeslibd en het efficiënt en transparant onderbrengen van nieuwe functies. De interne circulatie verbetert door gangen op de begane grond en trappen naar boven. De eigentijdse functionele toevoegingen worden zorgvuldig ingepast in een monumentaal gebouw.
Een met glas overdekt atrium vormt de centrale plek voor ontmoetingen en uitvoeringen. Op het binnenterrein wat vrij is gekomen na de sloop is een nieuw pand en trappenhuizen gebouwd. Om het geheel zo transparant mogelijk te houden zijn de trappenhuizen en de lift opgebouwd uit staalprofielen en glas. Om de afzonderlijke gebouwen met elkaar te verbinden is er een loopbrug aan de spanten van het glazendak gehangen.