Voormalig Ziekenhuisterrein Mariastichting, Haarlem

De herontwikkeling van het voormalige ziekenhuisterrein te Haarlem is een blikvanger aan het Spaarne. Het voormalige ziekenhuisterrein heeft een geheel nieuwe functie gekregen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de stad. Het project is een combinatie van wonen en werken. Het project heeft een gemiddelde hoogte van vier bouwlagen en als ‘landmark’ is een toren ontworpen met 15 verdiepingen en een hoogte van 70 meter. Onder het plan is een twee-laags parkeergarage gerealiseerd voor 585 auto’s.

 

Een dergelijk project, met een groot bouwvolume op een bijzonder locatie, heeft om meer dan alleen technische vaardigheden van een adviseur/-constructeur gevraagd. De locatie is bijzonder, omdat de bouwput dicht aan het water van het Spaarne grenst, er diverse monumentale gebouwen waaronder een historische kapel behouden moesten blijven en in de directe omgeving bebouwing aanwezig is.
Bouwput
De intensieve afstemming met de diverse ontwerp- en uitvoeringspartners heeft ertoe geleid dat er met behoud van de monumentale panden een twee-laagse parkeergarage gebouwd heeft kunnen worden. Door Goudstikker – de Vries is een risicoanalyse gemaakt en een plan van aanpak voor de uitvoering inclusief monitoring tijdens de uitvoering.
Parkeergarage
In dit project heeft Goudstikker – de Vries in hoge mate zijn kennis en ervaring kunnen inbrengen om een draagstructuur te ontwerpen, waarbij een optimaal ingedeelde parkeergarage tot stand gebracht kon worden. Door de adviseur van Goudstikker – de Vries zijn diverse parkeerindelingen (schuin parkeren, recht parkeren) beschouwd om, in nauw overleg met de andere bouwteampartners, tot een optimale structuur te komen. Daarbij was het de opgave om de functies werken, wonen en parkeren op een goede manier te combineren in een integraal ontwerp. De perceptie in de parkeergarage is zodanig dat de gebruiker geen idee heeft van de verscheidenheid aan gebouwen – zowel in hoogte als in opbouw – die op het kelderdek gebouwd zijn. Het ontwerp is een integratie waarin aspecten als logistiek, gevoel van veiligheid en optimale constructie zijn geïntegreerd.

Opdrachtgever

Bouwfonds

Ontwerp

Thijs Asselbergs/ Faro architecten

Constructeur

Goudstikker—de Vries

Installatieadviesbureau

VIAC Houten

Aannemer

Van Wijnen

Bruto vloeroppervlak

16.000 m2 (parkeergarage)

Category
Wonen