Regiokantoren Enexis, Maastricht en Venlo

Onderbouwing keuze referentieproject
Het betreft hier de nieuwbouw van een twee regiokantoren voor Enexis Venlo en Maastricht. Het project is aanbesteed volgens het principe Design, Build & Maintenance en dus in een bouwteam uitgewerkt. Het gebouw is ontworpen volgens de principes van het nieuwe werken (zie tevens www.atelierpro.nl). De ontwerpteampartners hebben in een BIM samenwerking het plan uitgewerkt. De structuur, omvang en complexiteit maakt het vergelijkbaar met het onderhavige project. De kantoren met bedrijfshallen hebben het ontwerp-duurzaamheidscertificaat BREEAM Excellent verkregen.

 

Korte beschrijving van het project

 

Ontwerp
Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Met de nieuwe regiokantoren stapt de netbeheerder een nieuw tijdperk in waarbij de ontwikkeling van een intelligent elektriciteitsnet samengaat met de bouw van duurzame huisvesting. Om die reden is gestreefd naar energieneutrale nieuwbouw met een EPC van 0, gecertificeerd met een BREEAM Excellent  score.De kantoren zijn ruimtelijk zo opgezet dat de verdiepingen flexibel indeelbaar zijn en geheel volgens de principes van ‘Het Nieuwe Werken’ ingericht kunnen worden. Door een centrale entree zijn bedrijfshal en werkplaatsen verbonden met het kantorendeel, waardoor de ‘witte boorden’ en de ‘blauwe boorden’ elkaar sneller ontmoeten. Vanuit de gevels prijkt een nieuwe technologie. De vormentaal van de sculpturale gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De vorm maakt de gevels zonwerend, maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. De gevel gaat het opwarming door directe zoninstraling tegen.

 

Het gebouw heeft een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt aangezogen. Als gevolg van zoninstraling verwarmd deze in de winter de ventilatielucht voor. In de zomer wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste warmte- en koudeopslag systeem in de bodem. Het installatietechnisch concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van bewezen technieken, zoals WKO en  energieopslag in de bodem in combinatie met  klimaatplafonds. Het gebouw heeft tevens energiezuinige verlichting, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. PV-cellen op het dak vangen het gewenste energieniveau op en wisselen energie uit met het openbare energienetwerk van Enexis.

 

Constructie
Beide kantoren zijn opgebouwd volgens hetzelfde principe wat betekent dat beide kantoren een kantoordeel en een bedrijfshal hebben. De kantoren zijn opgebouwd met kolommen en balkenstructuur in staal wat een maximale vrije indeelbaarheid mogelijk maakte. De vloeren zijn opgebouwd uit kanaalplaatvloeren. De stalen hallen kenmerken zich door een traditionele staalconstructie met stalen dakplaten. De gevels zijn bijzonder te noemen aangezien deze in polyester zijn vervaardigd. De elementen zijn gebouwhoog en zijn in de fabriek gefabriceerd (Holland Composiet)

 

Proces
Een eis van de opdrachtgever was dat het project met behulp van BIM opgezet zou worden. Het project is vanaf de DO-fase verder ge-engineerd onder verantwoording van Heijmans Utiliteitsbouw. Hierbij waren de enginerende partijen RU-bouwadvies voor het bouwkundige deel, Goudstikker – de Vries voor het constructieve deel en Burgers Ergon voor het installatietechnische deel. In deze samenwerking is ervoor gekozen dat elke partij in zijn eigen model werkte en dat door middel van Clash-sessies de modellen op elkaar werden afgestemd.

Opdrachtgever

Enexis

Algemeen ontwerp

Atelier PRO

Aannemer

Heijmans Utiliteitsbouw Rosmalen

Constructeur

Goudstikker de Vries ’s-Hertogenbosch

Bouwtechniek

RU-Bouwadvies ’s-Hertogenbosch

Installaties

Burgers –Ergon

Samenstelling van het Goudstikker - de Vries team

Adviseur

Ir. J.W. van de Camp

Projectleider

Ir. J. Meeuwissen

Constructeur(s)

Ir J. Meeuwissen, ing. M. van Arkel PMSE

Tekenaar(s)

M. van Schijndel, P. Carpay

Category
Werken