Herbestemming belastingkantoor Emmen

Rol Goudstikker de Vries

Hoofdconstructeur

Locatie

Emmen

Categorie

Herbestemmen, wonen, commercieel

Category
Herbestemmen, Wonen

Duurzame transformatie

Aan het Raadhuisplein in Emmen is het oude belastingkantoor volledig getransformeerd. Het kantoorpand is in 1964 gebouwd en heeft een herbestemming naar wonen gekregen, met een commerciële plint op de begane grond die ruimte biedt voor winkels. Het pand is volledig gestript, op de kolommen, daken en vloeren na. Het hergebruik van het casco en de fundering maakt dit een duurzaam project.

 

Extra verdiepingen

Het kantoorpand had een hoge veranderlijke vloerbelasting, maar met een woonfunctie wordt de belasting op de constructie en fundering lager. De functiewijziging van het pand gaf daardoor ruimte voor het bouwen van drie lichte verdiepingen. In totaal heeft het gebouw daarmee ruimte voor 82 appartementen en studio’s.

 

Extra stabiliteit

Ook in de rest van het wooncomplex is extra aandacht besteed aan de stabiliteit. In verband met de slankheid en stabiliteit van het gebouw zijn er op de verdiepingen stabiliteitskruizen in gekomen. De windbelasting op de liftkern wordt door de extra verdiepingen wel hoger. Om dat op te kunnen vangen zijn stabiliteitselementen, zoals schoren en portalen toegevoegd. Deze zijn zo veel mogelijk in de nieuwe scheidings- en bouwmuurwanden opgenomen.