Gestelse Buurt

Opdrachtgever

Installatieadviseur

Rol Goudstikker-de Vries

Hoofdconstructeur

Locatie

‘s-Hertogenbosch

Categorie

Wonen

Category
Wonen

Duurzaam

In de Gestelse Buurt zijn twee 4-laags duurzame nieuwbouwappartementen gerealiseerd. Naast de hoge mate van duurzaamheid ten aanzien van het energieverbruik is bij de bouw de mogelijkheden onderzocht te werken met duurzame materialen voor wat betreft de constructie. Het ontwerp kenmerkt zich onder andere door buitenruimtes die in de zomer en winter als buffer functioneren voor enerzijds koelen en anderzijds opwarmen. Het gebruik van schoonbeton voor deze ruimtes, liggend buiten de bouwfysische schil, lag dan ook voor de hand. Hiermee konden ook eenduidige detailleringen gemaakt worden rekening houdend met weinig onderhoud naar de toekomst.

 

Prefab beton

Om snel en droog te kunnen bouwen is gekozen voor een draagstructuur die volledig in prefab beton is opgebouwd. De structuur bestond uit dragende prefab betonwanden, massieve prefab betonnen vloeren en prefab betonnen galerij- en balkonvloeren. Naast het toepassen van dubbele glasgevels aan de woonkamers wordt aan de galerij gebruik gemaakt van 100 mm dikke niet dragende gevel sluitende prefab betonelementen. Het enige “natte” beton zijn de onderlinge stekverbindingen tussen de elementen.

 

Op het dak is een pergola gerealiseerd waarop de zonnepanelen worden gelegd. De staanders zijn uitgevoerd in prefab betonkolommen die in het gesloopte gebouw teruggewonnen zijn. Een staaltje van duurzaamheid!

 

Dit project is genomineerd voor de titel Beste Gebouw van het Jaar van BNA.

 

Foto’s: Stijn Spoelstra