De Litserborg, Den Dungen

Voor het dorp Den Dungen heeft Architecten aan de Maas naast de Sint Jacobus de Meerderekerk, samen met de gemeente en alle gebruikers, een Kulturhus ontworpen; een multifunctioneel gemeenschapsgebouw, welke in gezamenlijkheid wordt beheerd, geprogrammeerd en onderhouden. Hierbij is de invloed van de gebruikers erg belangrijk voor het slagen van het concept. Het is een voorziening waarbij ontmoeten, delen en samenwerken, leidt tot een meerwaarde voor de gehele gemeenschap.

 

De Litserborg bevindt zich in het hart van Den Dungen, met de nieuwbouw zijn oude panden gesloopt welke het zicht op de kerk blokkeerden. De Litserborg is zo geplaatst dat het zicht op de kerk hersteld is en er een ruim driehoekige plein ontstaat, deze voegt een kwalitatieve publieke ruimte toe aan het dorp en geeft Den Dungen nu ook een kern. Het plein is multifunctioneel inzetbaar, het wordt gebruikt voor de weekmarkt, terrassen en festiviteiten. Op de verdiepingen zijn 40 ruime appartementen gelegen, die allen uitkijken op de nieuwe markt en de kerk. In de planning zit een kiosk, welke het hart gaat vormen van het plein.

 

De andere zijde van de Litserborg bestaat uit een aaneenschakeling van hofjes, pleintjes en tuintjes, hier zijn gelegen; 4 groepswoningen voor ouderen en de hoofdentree van de appartementen. Deze omgeving is openbaar toegankelijk, het is een verbinding tussen de markt en de achtergelegen wijk. Het is een intiem gebied, de groepswoningen hebben er afgeschermde tuinen, er kan gewandeld worden, er zijn bankjes en er is een kruidentuin. Een voliere zit in de planning.

Opdrachtgever

BrabantWonen

Aannemer

Van Wijnen Rosmalen

Installateur E

Welvaarts Elektrotechniek Vught

Installateur W

Immens Installatietechniek Sint Michielsgestel

Adviseur constructie

Goudstikker de Vries

Adviseur installatie

Sweegers en De Bruijn ‘s Hertogenbosch

Project management bureau

VB & T Bouwmanagement en Advies Eindhoven

Category
Wonen