Brandweerkazerne Almere Poort

Opdrachtgever

Gemeente Almere

Architect

ME2 Architecten

Aannemer

Jorritsma Bouw

Rol Goudstikker - de Vries

Hoofdconstructeur

Locatie

Almere Poort

Categorie

Werken, slapen en sporten

Category
Werken

Hoofdconstructeur bouw brandweerkazerne

In Almere Poort wordt een mooie brandweerkazerne gebouwd, waarvan Goudstikker – de Vries de hoofdconstructeur is. Het fraaie architectonisch ontwerp door ME-2 architecten wordt gecombineerd met een constructie bestaande kanaalplaatvloeren, stalen liggers en kolommen. Kanaalplaatvloer zijn voorgefabriceerde platen van voorgespannen beton met holle gaten. Hierdoor zijn de betonplaten lichter zonder dat ze hun sterkte verliezen. Het gebouw van maar liefst circa 2400m² belooft iconisch te worden.

 

Duurzame bouw

Het energiezuinige gebouw krijgt twee bouwlagen. Naast de zonnepanelen op het dak, wordt ook gebruik gemaakt van duurzame installaties, triple beglazing en een gebouwschil met hoge RC-waarde. De RC-waarde staat voor Resistance Construction, waarmee de warmteweerstand van de isolatie van een pand wordt uitgedrukt. De toekomstige gevel van de kazerne bestaat uit de combinatie van bakstenen, strekmetaal en veel glas.

 

Functies van het bouwwerk

De nieuwbouw van de kazerne bestaat onder andere uit een ruimte voor de voertuigen, een verblijfsruimte met slaapkamers voor de 24 uurs-diensten, een sportruimte, werkruimte, instructieruimte en kantoor- en nevenruimten. Verder is er ook rekening gehouden met een droge standplaats voor de speciale aanhangwagens en de boten van het duikteam. Ook bevindt zich te midden van het gebouw een binnenterrein waar diverse oefeningen, zoals het openknippen van autowrakken, uitgevoerd kunnen worden.