Appartementencomplexen Gerbrandy Utrecht

Opdrachtgever

Rol Goudstikker de Vries

Hoofdconstructeur

Locatie

Utrecht

Category

Wonen

Category
Wonen

Studentencomplex en sociale huurwoningen

Op de plek van het voormalig belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht zijn drie appartementencomplexen gebouwd met daarin 487 woningen. Een daarvan biedt ruimte aan Utrechtse studenten in de vorm van 200 studentenwoningen. In de andere twee wooncomplexen zijn 287 sociale huurwoningen gerealiseerd. Als ingenieursbureau is Goudstikker-de Vries in dit project de hoofdconstructeur.

 

Duurzame bouw

De kelder van het voormalige belastingkantoor is intact gebleven en is daarmee hergebruikt. Dit is niet alleen interessant omdat er zo kosten bespaard konden worden. Ook op het gebied van duurzaamheid werd hier op deze manier winst behaald.

 

Tunnelcyclus

Zowel de woningen voor studenten als de sociale huurappartementen zijn gebouwd middels een tunnelcyclus. Dit houdt in dat zowel de muren als de vloer van een verdieping, in één keer neergezet worden aan de hand van tunnelbekisting. Dit is een efficiënt bouwproces dat ook wel tunnelen wordt genoemd. Door deze bouwmethodiek hebben we te maken met andere uitdagingen en andere kritische scenario’s waar wij als constructeurs rekening mee moeten houden. Zo kan de bouwfase maatgevend zijn ten opzichte van de eindfase. Een strakke planning is essentieel zodat de verdiepingen één voor één gebouwd kunnen worden. Het hoogste appartementencomplex is bijna 70 meter hoog.