Building Information Modelling (BIM)

Goudstikker – de Vries is in 2008 gestart met het werken met BIM. Wij gebruiken zowel de laatste versies van Revit als Tekla om te modelleren. Wij zien dat er niet één pakket is waar je alles mee kan. Er zijn verschillende BIM tools die verschillende BIM doeleinden dienen. Om de kwaliteit van ons eigen werk te kunnen borgen maken wij gebruik van Solibri Model Checker. Op deze manier zorgen we dat we iedere dag kunnen verbeteren en dat afstemming van modellen minder tijd in beslag neemt. Het grote voordeel is dat er meer ruimte en aandacht is voor afstemming tussen de verschillende discipline, wat uiteindelijk de kwaliteit van het totaal ten goede komt.

Open standaarden

Wij hebben voorkeur voor open standaarden (IFC) als het gaat om uitwisselen van informatie. Hier zijn wel goede afspraken over noodzakelijk. Deze afspraken baseren wij het liefst zoveel mogelijk op de RBN (Rijksvastgoedbedrijf BIM Norm), ook al wordt deze niet van toepassing verklaard. Het geeft in zekere zin een soort houvast om je op te richten bij het gebrek aan BIM standaarden. Wij sturen iedere dag op een minimale basiskwaliteit van onze modellen, niet alleen omdat wij hier zelf iets aan hebben, maar ook omdat onze modellen uiteindelijk door andere partijen gebruikt gaan worden. Een model maken in niet moeilijk, een model maken waar iemand anders iets aan heeft is veel lastiger, maar dat is wel waar BIM uiteindelijk over gaat.

Dutch Revit Standards (DRS)

Goudstikker – de Vries heeft veel ervaring met het uitwisselen van informatie dmv open standaarden. In een diversiteit van projecten en samenwerkingen met aannemers, architecten en installateurs is IFC de uitwisselingsstandaard, ook al werken alle partijen met Revit. Een projectteam samenstellen bestaande uit partijen die allemaal Revit gebruiken is namelijk geen garantie op succes. Uiteraard kan de DRS daar een positieve bijdrage aan leveren, echter betekent het implementeren van de DRS wel dat partijen hun bibliotheken moeten omzetten en dat is een kostbare investering. Wij hebben inmiddels de ervaring dat de uitwisseling van modellen die conform de Rijksvastgoedbedrijf BIM Norm zijn opgezet een beter alternatief is. Daarmee kunnen partijen blijven werken op de manier waarmee ze de grootste kwaliteit kunnen leveren en in de uitwisseling van informatie er niets verloren gaat.